Leven met een chronische ziekte

Hoe is endometriose te behandelen?

DNA
Het is nog niet duidelijk hoe endometriose ontstaat. Volgens wetenschappers (Yale School of Medicine), is een mutatie in het KRAS-gen een risicofactor voor deze veelvoorkomende aandoening (bron: EMBO Molecular Medicine, februari 2012). Dit gen reguleert namelijk de groei van cellen. Ook een verstoorde hormoonhuishouding en verzwakt immuunsysteem spelen een rol bij het ontstaan bij endometriose.

Toch blijft de vraag; Hoe is endometriose te behandelen?
De conventionele geneeskunde richt zich op verlichting van de pijn, afremming van het ziekteproces en behandeling van eventuele onvruchtbaarheid.
Bij lichte endometriose kan het gebruik van de anticonceptiepil worden voorgeschreven, om je hormonen in balans te krijgen. Een operatie is een mogelijkheid bij endometriose in een verder stadium. Operationeel kunnen de endometriosehaarden verwijderd worden. Het risico hierbij is echter dat er littekenweefsel kan ontstaan, waardoor dat de endometriose nog erger terug kan komen. Vaak worden patiënten na een operatie geadviseerd om hormonen te blijven gebruiken bijv. GnRH. Het vervelende is dat de patiënt dan in een vervroegde overgang komt, met opvliegers, stemmingswisselingen etc. Maar het grootste nadeel is dat een vervroegde overgang de kans op osteoporose vergroot, dus ook daar zal je dan medicijnen voor moeten gaan nemen!

Door al deze risico’s ben ik in het alternatieve circuit gaan zoeken naar om endometriose te genezen.
Zowel het gebruik van de anticonceptie-pil als verschillende andere hormoonpreparaten hebben bij mij niet mogen baten.
Ik wil graag benadrukken dat ik geen arts ben, maar er zijn wel een aantal tips die ik uit mijn eigen ervaring kan geven.

1. Let op je voeding.
Vermijd giftige stoffen! Bepaalde milieuvervuilende stoffen, zoals dioxinen en polychloorbifenylen (PCB’s) zouden een rol kunnen spelen bij endometriose. Volgens deskundigen krijgt de mens 90 procent van zijn blootstelling aan deze stoffen via voeding, met name dierlijk vet.
Ook het varkensvlees is beter om te vermijden, omdat dit vlees zorgt voor een slechte bloedcirculatie en de kans op ontstekingen verhoogt. Biologisch eten met weinig dierlijke vetten kan dus een grote vooruitgang opleveren.

2. Beperk caffeïnegebruik en stop met roken.
Mogelijk hangt cafeïnegebruik samen met endometriose en onvruchtbaarheid. Vrouwen die meer dan 5 gram caffeïne per maand consumeerden (ongeveer 1,5 kop koffie per dag) hadden bijna twee keer zo vaak endometriose en onvruchtbaarheidsproblemen.
Kruidenthee en verse sappen zijn een goed alternatief, maar water blijft het gezondste!
Roken is uiteraard niet goed voor de gezondheid, maar voor endo-patiënten is roken echt geen optie!
De doorbloeding in het bekkengebied moet gestimuleerd worden om verdere opstapeling van het baarmoederslijmvlies te voorkomen en om bestaande verklevingen te verlichten en af te breken. Roken belemmert de bloedsomloop en zal de symptomen van endometriose verergeren. Tevens hebben rokers meestal een gebrek aan vitamine C en dat is juist voor endometriose-patiënten een noodzakelijke vitamine.

3. Eet meer groente en fruit.
In een onderzoeksgroep van meer dan 1000 vrouwen in Noord-Italië hadden diegenen die weinig verse groente en fruit aten een significant hoger risico op endometriose. Vooral biologische groenten en fruit zijn goed om te eten omdat hier geen pesticiden op zitten.

4. Beweeg.
Bewegen zorgt ervoor dat je bloedsomloop goed is, dit is uitermate belangrijk voor het afvoeren van giftige stoffen en endometriumcellen. Hier zal ik later  op terugkomen.
Vrouwen die in een zelfbeoordeling meldden dat ze vaak en intensief sportten, hadden 76 procent minder vaak de aandoening dan vrouwen die dat niet deden.

5. Zorg goed voor jezelf!
Als je je goed voelt, goed beweegt en gezond eet, heb je veel minder kans op endometriose. Je afweersysteem werkt dan beter en dan is je lichaam is in staat om zelf endometriumcellen af te breken.
Daarnaast heeft stress invloed op het ontstaan van endometriose.

Voor mij bestaat de behandeling voor endometriose door heling op alle  aspecten, zowel behandeling door een arts als een gezonde levenstijl en het verwerken van emotionele blokkades.

 

 

Wil je definitief van je rookverslaving af? Dit kan met deze cursus incl. 2 acupunctuur behandelingen, bij jou in de buurt. Check de voorwaarden van je zorgverzekering, soms wordt het vergoed!
koop_nu_button