Leven met een chronische ziekte

Endometriose

Wat is endometriose?
Endometriose is een chronische ziekte, een goedaardige aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ongeveer 10% van de vrouwen vertoont klachten van endometriose. Vaak wordt endometriose bij toeval ontdekt, omdat niet iedereen die endometriose heeft, dezelfde pijnklachten heeft. Vaak komen vrouwen erachter dat ze endometriose hebben als ze een kinderwens krijgen.

Het woord endometriose bestaat uit een samenvoegsel van het woord endometrium (het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder) en het achtervoegsel -iose (een medische term die staat voor “het verharden van weefsel”).
Elke maand groeit dit slijmvlies aan en aan het eind van de cyclus (tijdens de menstruatie) wordt het afgestoten. Bij endometriosepatiƫnten komt baarmoederslijmvlies ook voor op andere plekken in het lichaam.

Het baarmoederslijmvlies dat verdwaald is, reageert hetzelfde als het slijmvlies in de baarmoeder; op het moment dat je een menstruatie hebt, gaan deze endometriumcellen dus ook mee bloeden.Baarmoederslijmvlies kan bijvoorbeeld gaan groeien op de eierstokken, eileiders, blaas, darmen en in extreme gevallen zelfs in de longen of in de hersenen.
De pijn en het ongemak die vrouwen bij een normale menstruatie voelen, worden bij endometriose intenser en uitputtender. As het endometrium op andere plekken groeit, worden de symptomen gecompliceerder. Dit abnormale weefsel kan zich ook ontwikkelen tot cystes, verklevingen en kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid.

Het is nog niet duidelijk waardoor het baarmoederslijmvlies op andere plekken in het lichaam terecht komt.

Biovitamins