Leven met een chronische ziekte

Superfood in de scan!

maca endometrioseVanochtend mocht ik naar het ziekenhuis voor een MRI-scan.
Het was niet de eerste keer, dus ik had me goed voorbereid: geen metalen ritsjes, oorbellen of bh-beugels. Ook had ik geen mascara en haarlak gebruikt ūüėČ

Tijdens de scan (waarbij ik dus 25 minuten helemaal stil moest blijven liggen), had ik de tijd om eens even goed na te denken.
Ik vroeg me af hoe het komt dat ik ondanks dat ik op zoveel punten mijn voeding
heb aangepast toch weer dezelfde pijnklachten ontwikkel. Ik neem ’s ochtends braaf mijn serrapeptase en een kwartier later maak ik een smoothie met vers fruit, macapoeder en chia-zaden. Ik vermijd zuivel, suiker en tarweproducten en eet voldoende groenten en fruit.

En daar lag ik dus in de scan en opeens snapte ik het! Eureka!
Was het niet zo dat endometriose veroorzaakt wordt door een erfelijke aandoening, een verandering in het kRAS-gen?

Waarom dacht ik dan van mijn ziekte te genezen door het gebruik van superfood? Is dit niet een behoorlijk na√Įeve gedachte?
Ik ben in het alternatieve circuit gaan zoeken omdat de reguliere geneeskunde mij niet kan genezen; ze kunnen mijn pijn onderdrukken of hormonen voor schrijven. Ik denk dat dat ook de reden is waarom veel mensen in het alternatieve circuit terecht komen.
Helaas word je in dat alternatieve circuit ook veel geconfronteerd met mensen die uit zijn op het verdienen van geld.

Neem nu de term Superfood.
Mensen die ziek zijn, hebben er veel voor over om beter te worden.Veel mensen denken dan ook ten onrechte dat eerder veroorzaakte schade door ongezonde voeding ongedaan gemaakt kan worden door superfood. Als je bijvoorbeeld op internet zoekt naar maca kom je uit bij artikelen waarin wordt gesteld dat dit superfood bijzondere eigenschappen bezit waardoor jij beter kan worden!
Het verlangen (of, om in marketingtermen te spreken, de behoefte) aan het product, maca, wordt voor jou zo groot dat je er veel voor over hebt om dit product te kopen. Jij wilt immers genezen!

Er zijn maar weinig wetenschappelijke onderzoeken naar superfood verricht – en de weinige onderzoeken die er wel zijn, zijn in de meeste gevallen op dieren uitgevoerd.
Het betreft bijvoorbeeld onderzoeken naar endometriose waarbij endometriosecellen zijn ingespoten bij muizen, terwijl muizen zelf niet eens in staat zijn om endometriose te ontwikkelen. Hoe betrouwbaar acht je zo’n onderzoek dan?

De reden waarom er zo weinig wetenschappelijk onderzoek naar voeding wordt gedaan, is te triest voor woorden: ook daar draait het puur om geld. Aangezien er geen patent op voeding aan te vragen is, stoppen de farmaceutische bedrijven liever geld in onderzoeken naar medicijnen, want daar is wel geld mee te verdienen!

De term superfood heeft geen wetenschappelijke definitie.
Superfood is namelijk alleen maar een marketingterm! Dit bevestigt ook Wikipedia; superfood .
Er is zeker voedsel dat goede eigenschappen bezit, maar een enkele eigenschap van een product is moeilijk te onderzoeken. De kracht van voeding zit hem juist in de variatie.

Zal ik het superfood dan maar in de prullenbak gooien?
Ik denk niet dat het nodig is om het superfood overboord te gooien.
Dus maca, chia-zaden en serrapeptase zal ik zeker nog wel gebruiken, maar alleen als extra toevoeging. Het is namelijk wél wetenschappelijk bewezen dat onze voeding niet meer zoveel voedingswaarde heeft als dat het vroeger had, supplementen kunnen dus een goede aanvulling zijn.

Heeft het dan wel nut om je voedingspatroon aan te passen bij endometriose?
Natuurlijk levert gezond en bewust eten veel voordelen op! Zo wordt je immuunsysteem sterker en een goed afweersysteem zorgt er voor dat je minder vatbaar bent voor ontstekingen, virussen en bacteri√ęn.
Je kunt met voeding geen verandering in je genen teweegbrengen, dus verwacht geen genezing door het nuttigen van superfood! Supplementen kunnen je lichaam wel ondersteunen maar probeer vooral zo gezond mogelijk te leven!

Met deze tips kun je er voor zorgen dat je lichaam zo gezond mogelijk blijft:

  1. Eet gevarieerd en gezond, vooral veel groenten en fruit;
  2. Drink voldoende water (min. 2 liter per dag);
  3. Zorg voor voldoende beweging;
  4. Probeer stress te vermijden.

Gebruik je gezonde verstand als het om superfood gaat!
Superfoods kunnen geen eerder aangedane schade (door bijv. ongezonde voeding) ongedaan maken!

Mocht je er voor kiezen om supplementen te gebruiken, omdat je bijvoorbeeld niet voldoende variatie in je voeding hebt, zorg er dan voor dat je hoogwaardige supplementen gebruikt zonder chemische toevoegingen. Deze kun je kopen bij een goede reformwinkel of online bijvoorbeeld bij De Weegschaal.

En nu maar wachten op de uitslag van de scan ūüôā

 

Bronnen:

NHS

Wat is nu gezond?

Mocht je artikelen over voeding willen lezen die wetenschappelijk onderbouwd zijn?
Neem dan eens een kijkje op de blog van Robert Hoenselaar of
de website van Prof. Dr. Martijn B. Katan, professor op het gebied van de voedingsleer.

De Weegschaal GezondheidsWinkel

Laat een reactie achter