Leven met een chronische ziekte

Wat je nog niet wist over hysterectomie

Diagnose endometrioseEndometriose geneest niet door het verwijderen van de baarmoeder. Toch is het bij sommige lotgenoten noodzakelijk om de baarmoeder te verwijderen. Bij adenomyose (een vorm van endometriose waarbij het baarmoederslijmvlies in de spierlaag van de baarmoeder groeit) of als alle andere vormen van van behandeling niet tot succes leiden en de klachten zeer ernstig zijn kan er toch worden gekozen voor hysterectomie.

Wat is hysterectomie?
Een hysterectomie is een operatie waarbij de baarmoeder (al dan niet samen met de baarmoedermond of –hals) verwijderd wordt.

Voorbereidende onderzoeken op hysterectomie:
Voor dat je geopereerd gaat worden zal de gynaecoloog enkele voorbereidende onderzoeken laten uitvoeren.
Denk hierbij aan:
Echo
MRI-scan
Inwendig onderzoek
Bloedonderzoek
– Gesprek met anesthesist
Indien er ook endometrioseplekken bij de darmen zijn, kan er ook een aanvullend darmonderzoek (colonoscopie) vantevoren worden gepland.

Zelf kun je je ook voorbereiden op de komende operatie:

  • Bedenk goed of je een hysterectomie wilt ondergaan. Je moet er zeker van zijn dat je geen kinderwens meer hebt en 100% achter deze beslissing staat, emotioneel gezien is dit een zware operatie. Er wordt ook alleen maar voor een hysterectomie gekozen als er geen andere behandelmogelijkheden meer zijn.
  • Bespreek met de chirurg vantevoren goed wat er tijdens de operatie gebeurt indien blijkt dat de baarmoeder verkleefd is met andere organen, denk hierbij aan de eierstokken, darmen en blaas.
  • Zorg dat je goed uitgerust bent voor de operatie. Het is een zware ingreep en je zult jouw energie nodig hebben voor het herstel.
  • De dag van de ingreep zul je nuchter moeten zijn, dus vanaf 12.00 uur het ’s nachts mag je niet meer eten maar zeker ook niet roken.

Wat je nog niet wist:

  1. Endometriose is het meest duidelijk zichtbaar vlak voor of tijdens je menstruatie. Bespreek dit met je gynaecoloog. Het is moeilijk om een operatie vooruit te plannen en rekening te houden met een komende menstruatie, maar dit kan de slagingskans van je operatie  vergroten.
  2. Als de eierstokken (of tenminste een eierstok) behouden blijft, kom je nog niet in de overgang en zal de endometriose aangewakkerd blijven worden. Ook na de operatie zal de gynaecoloog je hormonen blijven voorschrijven. De endometriose is niet genezen door een hysterectomie!
  3. Waarschijnlijk krijg je tijdens je operatie een antibiotica toegediend om ontstekingen te voorkomen. Na de operatie is het van belang dat je start met een probiotica om weer een goede darmflora op te bouwen.
  4. Na de operatie zal je waarschijnlijk op de gynaecologische afdeling komen te liggen, dit is ook de kraamafdeling. Vind je het moeilijk om geconfronteerd te worden met pasgeboren kindjes en kraamvrouwen, vraag dan vantevoren of er een mogelijkheid is om op een andere afdeling te herstellen.

Wordt de baarmoeder verwijderd via de buik dan zal je ongeveer een week in het ziekenhuis moeten blijven.
Houdt er rekening mee dat als je weer naar huis mag dat je niet direct weer alles kan. Voor een gezin zorgen zal de eerste dagen niet lukken dus zorg dat je hulp hebt geregeld. Verder zul je nog last hebben van lichamelijk klachten: bloederige afscheiding, moeite met urine ophouden, sneller moe, opvliegers.
Ondanks dat je niet in de overgang bent kun je toch last hebben van overgangsklachten. Dit komt doordat de bloedvoorziening naar de eierstokken als gevolg van de operatie verandert en de bloedvaten zich moeten aanpassen aan de nieuwe situatie.
Ook mag je tot zes weken na de operatie niet zwaar tillen en geen auto rijden.

Ik weet dat de meningen over een hysterectomie bij endometriose zowel bij chirurgen als lotgenoten enorm verdeeld zijn. Er zijn succesverhalen van lotgenoten die door een baarmoederverwijdering de kwaliteit van hun leven terug hebben gekregen en enorm blij zijn dat ze deze moeilijke beslissing hebben genomen.
Daar tegenover zijn er ook minder goede ervaringen van lotgenoten waarbij de endometriose terug is gekomen en erger is geworden door het ontstane littekenweefsel.

Wat de juiste beslissing is, is voor iedereen anders, maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: genieten van ons leven in plaats van dagelijks te moeten overleven!
Ik adviseer je dan ook om je vantevoren goed te informeren,  naar je lichaam te luisteren en er op te vertrouwen dat welke keuze jij ook maakt, het voor jou de juiste keuze is!

Meer lezen:

Laat een reactie achter