Leven met een chronische ziekte

Tips voor het nieuwe jaar!

burst-1024453-mNu ben ik zelf niet van de voornemens, want dat legt alleen maar een druk op jezelf en kan je nogal eens een teleurstelling bezorgen als het je niet lukt om je aan je voornemens te houden. Ik ben meer van de ambities en positieve plannen, maar mijn valkuil is dat ik soms teveel wil. En met endometriose kun je niet ver vooruit plannen, omdat je nu eenmaal niet weet hoe je je dan zult voelen. Maar dromen en wensen mag altijd… toch?

Wat zijn jouw ambities en dromen voor het nieuwe jaar?

In deze blog wil ik jullie nog wat praktische tips meegeven.

  • Probeer te genieten van de dingen die je nog wel kan en focus je niet teveel op wat je niet meer kan. Misschien heb jij je baan op moeten geven door de endometriose, vergeet niet dat dit ook nieuwe kansen kan creëren. Je moet ze wel willen zien, dus houd je ogen open.
  • Mijn ervaring is dat het goed is om open te zijn over je ziekte. Vertel anderen wat endometriose inhoudt, vertel wat het met jou doet. Anderen zien het niet aan de buitenkant, dus kun je ook niet verwachten dat ze begrip zullen hebben voor jouw situatie. Nu is open zijn, zeker geen garantie voor begrip van anderen, maar het kan voor jezelf een hele opluchting zijn om er over te praten. Bovendien haal je het hiermee uit de ‘taboesfeer’ en dat willen we toch met z’n allen? We moeten hier over kunnen praten, zodat de ziekte meer bekendheid krijgt. En we wellicht andere meisjes en vrouwen kunnen helpen bij een vroege diagnose.

Er is natuurlijk wel een grens, wat jij niet wilt vertellen, mag je voor jezelf houden. Maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat open zijn over je ziekte je veel verder brengt dan je mond houden en afstand nemen van anderen.

  • Heb jij al kritisch naar je voedingspatroon gekeken? Begin met een aantal kleine veranderingen, zoals minder koffie drinken en meer kruidenthee. Schrap tarwe van je menu en vervang dit door spelt. Gebruik biologische groenten en fruit. Regelmatig lees ik dat er uit een onderzoek is gekomen dat er een directe link bestaat tussen gifstoffen zoals pesticiden en endometriose. Ga je hier eens in verdiepen en kijk wat jij kan veranderen.
  • En heb je ook al eens kritisch in je badkamerkastje gekeken? Misschien staan daar wel producten in die je hormonen uit balans kunnen brengen. Denk aan parabenen, aluminium in je deo of andere lichaamsvreemde stoffen die in je bloedbaan terecht komen als jij je heerlijk staat in te smeren. Stap geleidelijk over op natuurlijke cosmetica, dit hoeft echt niet duur te zijn. Er zijn genoeg alternatieven te vinden, ga eens op zoek naar die alternatieven en je zult versteld staan.
  • Misschien ben je al zover dat je je voeding en cosmetica hebt aangepast. Denk dan eens aan een detox om je lichaam te ontgiften. Want door het milieu en onze omgeving worden we natuurlijk ook constant blootgesteld aan gifstoffen. Wil je een persoonlijk detoxplan, dan kan ik je daarbij helpen. Lees ook mijn eerdere blog over detoxen.
  •  En tenslotte; ga op zoek naar lotgenoten. Praten met vrouwen die weten waar je het over hebt, kan je zo ontzettend goed doen. Wederom spreek ik uit ervaring. Je bent niet de enige en je wilt het gevoel hebben dat je begrepen wordt. Alleen andere vrouwen met endometriose kunnen begrijpen wat je voelt. Op facebook is ook een Endometriose lotgenotengroep.

Ik wens jullie allemaal een mooi jaar toe en hoop dat je je ambities waar kan maken en je dromen uit zullen komen,

Liesbeth ZonnevylleLiesVoedingsadvies 

Kijk ook eens op mijn facebookpagina!

Tot de volgende blog!

 

Meer lezen:

Een reactie

Laat een reactie achter