Leven met een chronische ziekte

Symptomen

Huisarts

Hoe weet je of je endometriose hebt?

Om zeker te weten of je endometriose hebt, zul je eerst naar de huisarts moeten gaan. De huisarts kan je doorverwijzen naar een gyneacoloog.
Soms kan de endometriose al op een “inwendige” echo worden gezien, maar in de meeste gevallen is de endometriose pas vast te stellen na een kijkoperatie (laparoscopie).

Vaak zijn de klachten  vaag en wordt er niet meteen aan endometriose gedacht. De symptomen van endometriose kunnen namelijk lijken op die van andere aandoeningen, wat het moeilijker maakt om de diagnose te stellen. Endometriose kan zich verspreiden, nestelen en ook weer iets afnemen. De pijn in de darmen die erbij hoort wordt vaker verward met het prikkelbare darmsyndroom, waardoor helaas de verkeerde diagnose wordt gesteld. Endometriose kan pijn in de blaas veroorzaken, die lijkt op blaasontsteking. Zelf heb ik verschillende keren medicijnen voor blaasontsteking en zelfs voor nierbekkenontsteking gekregen, terwijl het al die tijd de endometriose was! 

Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Pijnlijke menstruatie. Je hoort geen pijn te hebben tijdens je menstruatie. Het kan zijn dat je wat ongemak hebt van een menstruatie, maar je hoort geen ondraaglijke pijn te hebben.
 • Buikpijn. Het is niet normaal om extreme buikpijn tijdens je menstruatie of je eisprong te hebben. Endometriose patiënten hebben veel last van buikpijn, soms is recht op staan of lopen helemaal niet mogelijk.
 • Pijnlijke stoelgangNa het toilet gaan kan een probleem zijn. In sommige gevallen is de baarmoeder vergroeit met de darmen en dan kan stoelgang ontzettend pijnlijk zijn. Op het moment dat de baarmoeder gaat samentrekken tijdens je periode, dan doen je darmen mee! Ook eventuele endometriosehaarden in de darmen, gedragen zich net als het endometrum in de baarmoeder en gaan mee bloeden.
 • Pijn bij het plassenAls er endometrumcellen op of rond de blaas zitten, kan dat pijnlijk zijn bij het plassen. Lang urine ophouden is dan niet mogelijk. Behalve dat urineren pijn doet, kan het zijn dat je last hebt van urineverlies.
 • RugpijnPijn in de onderrug, die uitstraalt naar de benen komt veel voor bij endometriose. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de bloedcirculatie.
 • VermoeidheidHet constant in pijn leven zorgt er voor dat je vermoeid bent. Kleine dagelijkse dingen zijn vaak te veel om te doen.
 • Lusteloos. Doordat je hormonen niet in balans zijn, kun je veel last hebben van “depressieve” gevoelens. Iedere vrouw weet wat voor een invloed de menstruatiecyclus op haar heeft, kun je nagaan hoe je je voelt als je constant in je ‘vervelende’ periode zit!

 

Meer lezen?

16 reacties

 1. Geachte

  Ik ben een 48 jarige vrouw welk sinds kort in de pré-menopauze zit! Geen erg zou men denken, ware het niet, steeds met een gigantisch gezwollen en pijnlijke buik te zitten! Overigens weet ik pas sinds 4 jaar hardnekkige endometriose te hebben. De schade kan men zelfs reeds al voelen in de vaginaschede.

  Op 35 jarige leeftijd bleek ik na veel oefening zwanger van een tweeling. Echter, bleek eveneens om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te gaan… dewelke afgebroken werd in zeer traumatische omstandigheden. Eileider bleek geheel gesprongen, inwendige bloeding gedurende 3 dagen, vréselijke pijnen… intensieve zorgen… Slotsom ‘leven gered’ met als tol ‘definitieve onvruchtbaarheid’… gezien aangerichte schade!

  Het opmerkelijk van mijn buikhistoriek is, reeds al buikpijnen te kennen van kind aan, opname zkh, niets kunnen vinden en dat IK NU NIET MEER KAN. Menstrueren deed ik toen nog niet, toch kan de talrijke pijnlijke nachten zeer goed herinneren. Tegendruk in de buik verzwakte lichtjes de pijn. Dit door aanhoudend met de buik op het matras te gaan liggen, een handje op de buik houdend.

  Momenteel lijk ik haast wel ZWANGER, mijn lichaam is niet meer in verhouding! De ene dag oogt de abdominale streek vlak om vervolgens reeds de dag nadien als een GIGANT te ogen. Geeft druk op middenrif, maakt het ademen moeilijk, frequenter plassen. Ik durf haast niet meer eten om toch maar niet meer druk te voelen. Nu ab-kuur voor blaasontsteking, enkel… er is meer aan de hand, weet ik wel heel zeker!

  Nu is mijn vraag ‘kan je eens in de pré-menopauze alsnog MEER PIJNEN ervaren’ en wat met gigantische zwelling van de buikstreek!!! Hier hoor ik nooit iets van!!! Bijkomende, dien ik rekening te houden dat men eventueel mogelijk acht om mijn uterus te verwijderen! Welke onderzoeken dien ik te ondergaan, buiten een inwendige en uitwendige echo! Kan men iets zien op een mri-scan (abdomen)!!!!

  Graag wat meer info! Zelf ga ik vandaag terug naar de huisarts!

  Joëlla

  Reageer
  1. Hallo Joella,

   Ik hoop dat u al hulp heeft gekregen!! ik heb nu ook net zoals u problemen maar wordt ook altijd maar met mijn neus tegen de muur geduwd! Hier onder laat ik u mijn brief lezen
   HELP!!!!! Ik ben een vrouw van 52jaar en weet niet waar te beginnen.
   Ben altijd bezig, heel sociaal, hou van mijn werk en zit nooit lang stil. Heel positief ingesteld.
   Van menopauze nog totaal geen sprake volgens huisarts en gynaecologe.
   Altijd veel pijn gehad tijdens menstruatie en ook hevige bloedingen maar daar leer je mee leven, nam zelfs bijna nooit pijnstillers omdat ik heel gevoelig ben voor medicamenten maar de laatste jaren regelmatig pijnstillers die toch iets verzachten zodanig dat ik kon gaan werken en mijn sociaal leven actief bleef.
   Vanaf 11augustus 2014 ondraaglijke pijnen, zelfs krampen rond anus, verschillende keren naar huisarts, doorverwijzing naar ziekenhuis en gynaecologe. Uitwendige echo, alles goed inwendige echo bij gynaecologe iets te zien meer weet niet wat. Afspraak voor ingreep en er blijkt een goedaardige poliep aanwezig, wordt verwijderd en na 3 weken terug menstruatie pijnlijk maar minder erg, weinig bloedverlies. Nu terug 3 weken later terug pijnlijke maandstonden, pijnstillers helpen niet lang om te verzachten en weer zeer hevige menstruatie met veel verlies van klonters ook dagenlang pijn in anus al van voor de menstruatie. Ben al een tijdje thuis van het werk en vindt dit wel erg, werkgeefster heeft heel veel begrip. Voor mijn menstruatie terug naar gynaecologe heeft terug inwendige echo gedaan, alles OK zelfs mooi genezen hoef niet meer terug te gaan. Maar de buikklachten blijven dus terug naar huisarts last van dikke darmontsteking verschillende medicijnen niets helpt, geen beterschap en nu tijdens de volgende menstruatie terug dezelfde klachten. Heb de laatste maanden wekelijks bij de huisarts geweest, met dezelfde klachten en kreeg nu te horen om Mindfulness te volgen waarvoor ik zelfs open sta maar nu tijdens mijn terug zeer pijnlijke maandstonden, pijn in onderrug, buik, anus en zelfs na het innemen van veel pijnstillers om de dag door te komen heb ik toch mijn bedenkingen
   Dan maar een andere arts zoeken? of eerst zelf opzoekingen doen? en zo kwam ik bij endometriose. Heeft er iemand dezelfde klachten of ervaring met endometriose laat het mij dan aub weten want op ik begin te twijfelen aan mezelf en mijn gemoed wordt er ook niet beter op wat zeker niet de bedoeling is. Namen van artsen regio Gent, Tielt laat aub iets weten en deel aub ook jouw ervaringen met mij.
   Mieke

   Reageer
 2. Nu ben ik zeer benieuwd wat de uitlag is geweest!
  Ik ben zeer vroeg zwanger geraakt en heb nu 3 kinderen maar heb endo en mijn gehele buik lijkt op een flink zwangerschaps buik terwijl ik zelf erg slank ben.
  Ik verwacht vrijdag uitslag van de MRI.

  Reageer
 3. Hoi ik ben Debbie
  Ik lees net dat jullie buik is op gezet en dat jullie niet zwanger zijn
  mijn buik is ook helemaal opgezet ik dacht eerst dat ik zwanger zou zijn
  maar dat is niet zo heb zelf twee testen gedaan en waren negatief ben toen naar de huisarts gegaan daar een test gedaan ook negatief kan het zijn dat ik ook deze ziekte heb omdat ik letterlijk over de grond kruip van de pijn ik ben ook aan de pil omdat ik dacht dat de pijn dan minder zal zijn maar dat is niet het geval.
  Ik heb ook al een ego laten maken en daar zagen ze sowieso cysten op ik hoor graag van jullie.

  Groetjes
  Debbie

  Reageer
 4. HELP!!!!! Ik ben een vrouw van 52jaar en weet niet waar te beginnen.
  Ben altijd bezig, heel sociaal, hou van mijn werk en zit nooit lang stil. Heel positief ingesteld.
  Van menopauze nog totaal geen sprake volgens huisarts en gynaecologe.
  Altijd veel pijn gehad tijdens menstruatie en ook hevige bloedingen maar daar leer je mee leven, nam zelfs bijna nooit pijnstillers omdat ik heel gevoelig ben voor medicamenten maar de laatste jaren regelmatig pijnstillers die toch iets verzachten zodanig dat ik kon gaan werken en mijn sociaal leven actief bleef.
  Vanaf 11augustus 2014 ondraaglijke pijnen, zelfs krampen rond anus, verschillende keren naar huisarts, doorverwijzing naar ziekenhuis en gynaecologe. Uitwendige echo, alles goed inwendige echo bij gynaecologe iets te zien meer weet niet wat. Afspraak voor ingreep en er blijkt een goedaardige poliep aanwezig, wordt verwijderd en na 3 weken terug menstruatie pijnlijk maar minder erg, weinig bloedverlies. Nu terug 3 weken later terug pijnlijke maandstonden, pijnstillers helpen niet lang om te verzachten en weer zeer hevige menstruatie met veel verlies van klonters ook dagenlang pijn in anus al van voor de menstruatie. Ben al een tijdje thuis van het werk en vindt dit wel erg, werkgeefster heeft heel veel begrip. Voor mijn menstruatie terug naar gynaecologe heeft terug inwendige echo gedaan, alles OK zelfs mooi genezen hoef niet meer terug te gaan. Maar de buikklachten blijven dus terug naar huisarts last van dikke darmontsteking verschillende medicijnen niets helpt, geen beterschap en nu tijdens de volgende menstruatie terug dezelfde klachten. Heb de laatste maanden wekelijks bij de huisarts geweest, met dezelfde klachten en kreeg nu te horen om Mindfulness te volgen waarvoor ik zelfs open sta maar nu tijdens mijn terug zeer pijnlijke maandstonden, pijn in onderrug, buik, anus en zelfs na het innemen van veel pijnstillers om de dag door te komen heb ik toch mijn bedenkingen
  Dan maar een andere arts zoeken? of eerst zelf opzoekingen doen? en zo kwam ik bij endometriose. Heeft er iemand dezelfde klachten of ervaring met endometriose laat het mij dan aub weten want op ik begin te twijfelen aan mezelf en mijn gemoed wordt er ook niet beter op wat zeker niet de bedoeling is. Namen van artsen regio Gent, Tielt laat aub iets weten en deel aub ook jouw ervaringen met mij.
  Mieke

  Reageer
  1. Beste Mieke. Ik herken t verhaal ! Heb ondertussen n stoma. Heeft U ook ’n slijmerige brijige ontlasting ? Ik kreeg na jaren , fisteltrajecten rondom de endeldarm na ’n levenlang vreselijke pijnen rond de anus en endeldarm. Als n maag darm lever arts proctitis en colitis kan aantonen is al veel opgelost. Misschien ook al ’n latent fistel? Is alleen met n MRI te zien. Baarmoederslijmvlies vroeger als ik ongesteld was , dat was bizar, hele stukken rood vlees kwamen iedere maand mee af. Er is in Maastricht ’n super internist ; dr.Schreij , in de Reijnaertkliniek die alles uitzoekt. Beter laat dan nooit. Sterkte ! ps ik leef nu zuivelvrij en tarwe vrij, dat is al een hele verademing……. doet echt goed.

   Reageer
  2. Bij de Reijnaertkliniek in Maastricht zit ook ’n TOP gyneacoloog. Heeft me al n keer geopereerd aan groot verdikt baarmoederslijmvlies. Hele relaxte mensen in de Reijnaert, dat is iets anders dan al die ellendige ziekenhuizen. Wordt helemaal vergoed door zorgverzekeraar.

   Reageer
 5. Sinds klein meisje heb ik al veel pijn in mijn buik. Toen ik 8 jaar was, zei de arts dat ik waarschijnlijk veel hormonen had en de buikpijn werd veroorzaakt door aankomende menstruatie. Dit gebeurde 3 jaar later! Ik was meteen heftig ongesteld en begon aan de pil. Toen gingen mijn darmen steeds meer opspelen. Eerst kwam het door m’n overgewicht, toen weer pds en toen weer mijn eetpatroon. Ik heb van alles geprobeerd. Vervolgens zat er telkens bloed in mijn ontlasting en naar de wc gaan veroorzaakte veel pijn. 5 endoscopien en een maagonderzoek verder kwamen ze tot de conclusie dat het niet van m’n darmen af kwam. Mijn overgrootmoeder, mijn oma en moeder hebben alle 3 endometriose gehad. Voorzichtig vroeg ik de arts of dit mogelijk was, hij sloeg zichzelf nog net niet voor het hoofd. Nooit aan gedacht! Een kijkoperatie was te veel risico, aangezien ik graag kinderen wilde. Mijn geluk was dat ik zeer jong (12 jaar) aan de pil begon en het 15 jaar geslikt heb. Daardoor heeft de endometriose minder kans gehad om te groeien. Ik heb tevens het geluk gehad om twee kinderen binnen zeer korte tijd te krijgen. Na m’n zwangerschappen werkte de pil helaas deprimerend bij mij en hormonen is dus geen optie meer. Ik ben 35 kg afgevallen om de druk op m’n baarmoeder en darmen te verlichten. Gevolg is nu 7 dagen zware menstruatie, 1 week niks wel altijd zeurende pijn, 1 week last van eisprong samen met darmen die op hol slaan met of diarree of obstipatie en dan een week pijn en last van darmen door de aanloop naar de menstruatie. Ik leef 3 van de 4 weken op aleve feminax. Geslachtsgemeenschap doet helaas ook vaak daarna pijn. Sommige houdingen gaan al niet meer door de pijn, maar na de geslachtsgemeenschap kan ik soms bijna niet meer lopen van de pijn in mijn buik,rug, bekken en benen. Van mijn moeder weet ik dat het steeds erger wordt en uiteindelijk de baarmoeder en eierstokken eruit moeten. Eierstokken laten zitten houdt in dat de endometriose gewoon verder gaat, pas in de overgang groeit het niet meer verder, maar is van alles al beschadigd. Prikken met hormonen om de overgang na te bootsen is ook een optie, maarja ik ben 31 en de overgang lijkt me ook geen pretje.
  Al met al een nare “ziekte” die nog zwaar onderschat wordt door werkgevers en artsen!

  Reageer
 6. Hallo,
  Hier een meid van 22, vorig jaar augustus ben ik bevallen van een dochtertje. Voor de zwangerschap eigenlijk geen problemen gehad qua menstruatie/eispong. Maar sinds de bevalling is dit een totaal ander verhaal. Ik heb nu een jaar lang klachten waarvoor ik ook al drie keer een inwendig onderzoek heb gehad maar niks te zien was.
  Het begon tijdens de eerste menstruatie na de zwangerschap. Ik had veel bloedverlies en erge buikpijn die een week lang aanhield. Hiervoor naar de gyn gestuurd en inwendige echo gehad. Het enige wat te zien was, was een eitje dat niet goed gesprongen was en dat zou de pijnklachten veroorzaken. Kuur meegekregen om het eitje los te krijgen en af te laten voeren. De klachten leken over te zijn, maar dit was schijn. Nu elke maand een pijnlijke menstruatie (vooral tweede dag erg pijnlijk) en tijdens de eisprong ontzettende buikpijn die in vlagen komt. Ook lijkt het alsof er een mes in mijn anus gestoken wordt(sorrie voor de details). Dit gaat na een half uurtje weer over en er blijft een zeurend gevoel in mijn buik over. Dit is na een dag ook weg. Ook heb ik het idee dat mijn darmen erge klachten geven tijdens de menstruatie en eisprong. Ik heb meestal redelijk dunne ontlasting en af en toe pijn na de stoelgang in mijn darm. Zelfs plassen kan soms pijn in de darm geven (links boven de navel). Ik heb dus drie keer een inwendige echo gehad waar ze niets bijzonders op zagen. Toch blijf ik angst houden dat het wel echt Endetriose is.

  Reageer
 7. Even een vervolg op mijn verhaal. Ik heb ook last van mijn rechterheup/been. Af en toe het gevoel er door heen te zakken of pijn die uitstraalt naar mijn rug en kuit. Ik weet niet of dit verband kan houden met de overige klachten maar ik wil het toch even vermelden.
  Ik ga morgen een afspraak maken bij de huisarts, ben het nu wel een beetje zat.
  Ook mijn buik wisseld met de dag. De ene dag hangt alles naar beneden en de andere dag is het net een ballon.

  Reageer
 8. Ik kwam er vandaag achter sat ik endometriose heb vooral bij mijn darmen en voor de verdere behandeling moet ik volgende maand naar een specialist.ben gestopt met de pil sinds 2 jaar en heb helse pijn en opgezwollen buik maagpijn vermoeidheid.en voel me depri.omdat ik het helemaal zat was en huilend de gynacoloogafdeling heb gebeld omdat ik zon erge menstruatiepijn had na inwendige echos en elke x kom over 3 mnd terug is er eindelijk een mri scan gemaakt en kwam ik er achter wat ik had.ben gerustgesteld want mijn klachten werden nietvserieus genomen omdat het geen vastgestelde ziekte was.en ik kan niet werken op dit moment door de vermoeidheid en pijn.en pyschisch niet in orde door alerlei kwaaltjes.je moet toch helaas soms een grote mond hebben om.serieus genomen te worden.ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die zulke erge klachten hebben dat ze niet kunnen werken of leuke dingen kunnen doen.zoals dagelijks migraine en buikkrampen

  Reageer
  1. Hoi Melissa,

   Wat U allemaal verteld komt mij allemaal heel erg bekend voor op gezwollen buik net als een ballon misselijk hoofdpijn en soms echt stekende pijn dat je niet meer kan lopen haast. Ik kan ook haast niet werken ik moet mij slepen naar het werk en als ik er ben denk ik wat doe ik hier. Bij mij zij de gynaecoloog dat het verstandig is om te opereren bij het vumc Amsterdam daar hebben ze een endometriose centrum daar halen ze alles weg misschien kunt U daar ook een verwijs naar krijgen. Je bent wel voorlopig van je klachten af.

   Reageer
 9. Wellicht heb ik een paar natuurlijke middelen die het probleem van Endometriose kunnen aanpakken. Deze zijn gebaseerd op het flink versterken van het immuunsysteem. Het betreft orale inname op bepaalde tijdstippen. Wie interesse heeft kan mij mailen. ts.prolong(at)gmail.com

  Reageer
 10. Heb een kijkoperatie gehad,en 2x een iui behandeling en nu zijn mijn klachyen nog erger geworden.heb elke dag ren opgezwollen buik en steken.volgens de dokter door iui verergerde klachten.hij wil mijn darmen waar diepe endometriose zit
  Endovrij maken met een volgende operatie.maar eetst verdergaan met iui wat voor mij heel pijnlijk is tijdens inseminatie en erna.heeft er iemand ervaring met wat ik nu mermaak.ben bang om te laten opereren omdat ik na de eerste operatie alleen.maar zieker werd.heb diepe endometriose.dokter wil opereren voordat het nog meer vastkleeft aan mijn darmen.

  Reageer
 11. ik ben een meisje van 16. in eens hevige onderbuikspijn voor de menstruatie. sindsdien meer bloedverlies en ergere pijn. mijn blaas speelde ook erg mee. naar de huisarts geweest. liet mij controleren op blaasontsteking en daar kwam niets uit. aantal weekjes later speelde mijn darmen ook erg op. daardoor ben ik erg moe en duizelig ook heb kan ik weinig eten omdat ik snel vol zit en dan heb ik veel pijn. ik kan het niet volhouden om hele dagen naar school te gaan. ze hebben een onderbuiks echo gemaakt, maar daar was niets op te zien. met verdenking van pds naar de kinderarts gestuurd. daarvan moest ik gaan laxeren. zij denkt dat het langdurige verstopping is. omdat de pijn en misselijkheid als maar erger werdt weer naar de huisarts gegaan. hij liet een bovenbuiks echo maken. daar konden ze mijn galblaas eerst niet vinden. later wel maar zag er wel een beetje raar uit. nu moet ik naar de mdl arts. al mijn bloedwaarden waren gewoon goed. nu denken ze dat het daar mijn galblaas komt. kan dat onstaan door hevige mensteuatie? ik weet niet wat ik moey vertrouwen hoor! omdat ik wel regelmatig menstrueer besteden ze daar helemaal geen aandacht aan. kan iemand reageren? zouden dit verschijnselen van endomitrose kunnen zijn?

  Reageer
 12. Hallo lieve mensen,

  Sinds kort weet ik aan de hand van mijn bloeduitslagen dat ik zeker endo heb. In wat voor stadium weet ik nog niet ik moet dus wel geopereerd worden iemand tips voor mij welke artsen/specialisten goed zijn ?!
  Mijn klachten zijn zo erg dat ik bang ben dat ik gewoon helemaal vol zit met endo. Wil nog zo graag kinderen ben pas 24 jaar. Gissen heeft ook geen zin maar heb 13 jaar de pil geslikt nooit problemen en nu sinds een jaar onregelmatig menstruatie en hevige pijn.
  Iemand met goede verhalen met erge endo en toch kinderen misschien helpt dit mij een beetje om positief te blijven.

  Reageer

Laat een reactie achter