Leven met een chronische ziekte

Hoe bereid ik mij voor op een operatie?

Ik schrijf deze blog een week voor mijn operatie waarbij de endometriose in mijn buik zal worden verwijderd. Ik leef al maanden naar deze operatie toe, maar nu het eindelijk zover is, vind ik het toch spannend

In januari van dit jaar nam ik de beslissing te gaan voor een operatie, simpelweg omdat ik er niet meer onderuit kan. De endo is gegroeid en belemmert mijn functioneren en mijn kinderwens. Nu ook de linker eierstok is aangetast en de pijn enorm is toegenomen, was het tijd de knoop door te hakken.

Mijn gynaecoloog was hier heel duidelijk in en ik vertrouw haar volledig. Ik kon niet meer afwachten, ik moest een keuze gaan maken. Vorig jaar wilde zij mij nog niet opereren, aangezien het ook risico’s heeft. Maar nu gezien mijn leeftijd, kinderwens en de toegenomen klachten vond zij het tijd. Tijd om te kiezen voor een risicovolle operatie maar hopelijk wel met goede resultaten. En in dit betreffende ziekenhuis zijn ze ver op het gebied van opereren met een robot en ze hebben een gespecialiseerd team met ervaring in endometriose. *Heel belangrijk, laat je niet zomaar opereren in een ziekenhuis dat deze specialisatie niet heeft!

Ik wilde er 100% voor gaan nadat ik de knoop had doorgehakt en was er klaar voor. Maar dan komen er nog een paar onderzoeken die je eerst moet ondergaan. De mri-scan
liet een tijd op zich wachten en toen die uitslag eenmaal binnen was, werd de nood nog duidelijker. De endometriose zit op meerdere plekken in mijn buik en ook in de darmen. Dat vermoedde ik al, maar om het ook daadwerkelijk te horen… de darmchirurg wil ook de endo in de darm weghalen en dat betekent: meer kans op complicaties. Kans dat er een stuk darm uitgehaald moet worden, kans op een tijdelijke stoma. Dat is heftig, dit nieuws moest ik even laten bezinken. En ik heb lang moeten wachten op de uiteindelijke operatiedatum, de onzekerheid gaf me onbewust veel stress.

Er volgde nog een afspraak bij de uroloog, de darmchirurg, een bloedonderzoek, hartfilmpje en tenslotte de pre-operatieve screening. Nu heb ik 2 weken vrij genomen van mijn werk om me zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie. De lucrin die ik kreeg voorgeschreven om tijdelijk in de overgang te komen, is nodig om de endo minder actief te maken zodat er minder bloed zal zijn tijdens de operatie. Terwijl ik de opvliegers zo goed mogelijk probeer op te vangen, de hoofdpijn en vermoeidheid voor lief neem en af en toe gek word van de stemmingswisselingen gaan de dagen voorbij en nadert de datum.

Ik realiseer mij dat je niet overal op voorbereid kunt zijn. Het is afwachten wat ze vinden, of het makkelijk weggehaald kan worden, of ik veel pijn zal hebben en of ik wakker word met een stoma of niet. Dat is loslaten, totale overgave! Overgeven aan het team dat mij zo goed mogelijk gaat helpen, daar ben ik van overtuigd. Maar alles wat ik wel zelf kan doen om mij voor te bereiden en het herstel te bevorderen, wil ik graag met jullie delen. Daarom heb ik wat tips op een rijtje gezet:

Bereid je lichamelijk voor met:

Vitamine C. Start al ruim voor de operatie met extra vitamine C in de vorm van een natuurlijk supplement. Vitamine C is essentieel voor de wondgenezing en je weerstand. Dus hard nodig!

-Ook vitamine E is een belangrijke vitamine voor je huid. Zelf slik ik voor de operatie een natuurlijk supplement en na de operatie als de wondjes dicht zijn, kan ik deze capsules ook gebruiken om op de littekens te smeren. Hiervoor maak je de capsules met pure vitamine E open met een steriele naald en zo kun je de olie er uithalen om op de littekens te gebruiken voor een goede genezing.

Vitamine D speelt een belangrijke rol in het herstelproces en is tevens nodig voor een goede opname van calcium. En je hebt minder kans op infecties met vitamine D. Ik slik het hele jaar door vitamine D3, in de zonnige maanden gebruik ik een lagere dosering dan in de overige maanden. Iedereen met een chronische ziekte zou extra D3 moeten gebruiken!

-De mineralen zink en magnesium zijn ook belangrijk om te gebruiken voor en na de operatie. Beiden zijn nodig in stressvolle situaties. Zink is ook nog eens belangrijk voor de wondgenezing en een goed herstel van het lichaam en magnesium helpt toxische stoffen uit het lichaam te verdrijven.

-Voor en na de operatie zal ik mijn lichaam aanvullen met ijzer in de vorm van een vloeibaar supplement (Floradix). Aangezien je tijdens een operatie bloed verliest, is het heel belangrijk je ijzergehalte weer op peil te brengen.

-Omdat ik antibiotica krijg toegediend voor de operatie, neem ik ook een kuurtje probiotica om de goede bacteriën aan te vullen.

*Ik ben me bewust van het feit dat niet iedereen extra suppletie kan bekostigen, haal dan de benodigde vitaminen en mineralen zoveel mogelijk uit voeding!

-Naast de supplementen is het uiteraard raadzaam gezond te eten. Nu eet ik zelf over het algemeen heel gezondJ maar rond de operatie zijn een aantal voedingsstoffen extra belangrijk; denk aan eiwitten en essentiële vetzuren. Hoogwaardige eiwitten zitten vooral in vis, kip, eieren en peulvruchten. De goede vetzuren vind je in avocado’s, lijnzaadolie en vette vis.

-Eet daarnaast vooral groene groenten, fruit, noten en zaden, gedroogde abrikozen en zorg voor voldoende zonlicht. En drink voldoende water, het liefst zo zuiver mogelijk zoals Spa blauw. Veel drinken helpt je alle afvalstoffen af te voeren.

Dan heb ik ook nog wat praktische tips voor jullie:

-Neem gemakkelijke kleding mee en denk dan vooral aan losse broeken. Een joggingbroek of fijne pyjamabroek, zodat het niet strak zit op je buik en je er prettig mee kan liggen in bed. En vergeet je badslippers niet, voor onder de douche.

-Zorg voor genoeg leesvoer, voor ingewikkelde boeken heb je waarschijnlijk geen puf. Maar een leuk tijdschriftenpakket is natuurlijk fijn om lekker in te bladeren.

-Maak voor de opname een playlist van je favoriete muziek, zodat je heerlijk kan luisteren. Muziek helpt je te ontspannen!

-Een slaapmaskertje voor je ogen en oordopjes zijn ook geen overbodige luxe.

-Ik drink vaak kruidenthee, daarom neem ik mijn eigen theezakjes mee. Veel water en thee drinken zijn heel belangrijk na de operatie. Laat de koffie voorlopig even staan…

-Vraag je bezoek om in plaats van bloemen, bijvoorbeeld een leuk tijdschrift mee te nemen of een lekkere smoothie.

Naast deze tips wil ik jullie (en mezelf) ook het volgende meegeven: geef je over aan alles wat er gaat gebeuren. Laat de controle los en accepteer dat een operatie nodig is. Zelf zie ik het als een grote schoonmaak. Je buik is je centrum en hier beginnen alle gevoelens en creaties. Maar als er verklevingen in je buik zitten, kun je niet creëren. Na de operatie zal er ruimte in mijn buik komen, ruimte voor prachtige nieuwe dingen.

Lieve volgers van levenmetendometriose, ik laat los, ik vertrouw en ik kom nog sterker terug! ‘I am a warrior, not a worrier’.

 

Liesbeth Zonnevylle.

Meer lezen?

Een reactie

 1. Dag Liesbeth, ongevraagd advies is niet handig -weet ik – en toch gun ik je mijn aanvullende tips van een 6 weken ziekenhuis”bezoek”…..en je doet er uiteraar mee wat jij wilt ;-))
  – krachtvoer om te smikkelen (en de verleiding van de Mars-Twix-plak hotelcake te weerstaan die wordt aangeboden in een ziekenhuis, lekker bizar): ruwe ongezouten noten en stukje pure chocolade meer dan 75%
  – gebroken lijnzaad voor in de kwark ivm stoelgang
  – natte washandjes om jezelf lekker “fris” te houden op het oment dat JIJ dat wilt (bij de etos te koop)
  – een eigen fijne drinkfles voor water
  – pepermunjes
  – handcreme (mega droge airco-lucht)
  – badmuts als je wilt douchen)
  – iemand een verse groentesoep in een thermoskan met soepkop mee laten nemen (OMG wat smaakte die me toen lekker ;-)))

  En verder: UPMOST POSITIVE VIBES want dat scheelt de helft van je herstel……Heel veel sterkte, succes en toch ook ergens plezier in het ZIJN.

  Grt Birgit

  Reageer

Laat een reactie achter